Начало За нас Реклама Контакти

Сьомга на тиган със сос от сини сливи

Снимка за Сьомга на тиган със сос от сини сливи
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Всеки почитател на рибната кухня добре познава отличните вкусови качества на сьомгата. Ние ви я поднасяме в достойна за нея изискана компания – със сос от сини сливи и салата от манго, авокадо и портокал.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за соса:
  • 200 г почистени сини сливи
  • 200 мл вода
  • 1 с.л. кафява захар
  • 4 с.л. вермут
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 1 с.л. винен оцет
  •  сол на вкус
  •  шарен пипер на вкус
  •  пресен кориандър за гарниране
  • за рибата:
  • 2 х 200 г котлети от сьомга
  •  морска сол на вкус
  •  бял пипер на вкус
  • 1 с.л. зехтин
  • за гарниране:
  • манго, обелено и нарязано на ситно
  • авокадо, обелено и нарязон на ситно
  • 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
  • портокал, нарязан на филенца
  •  щипка чили
  • 1 с. л. сок от лайм или лимон
  •  сол на вкус
  • за зелената салата:
  • зелена салата
  • 1 с.л. оризов оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. мед
  • 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сосът се приготвя, като сливите се слагат да заврат с водата, вермута, соевия сос, оцета, захарта, солта и пипера. Разбърква се непрекъснато. Ако е необходимо, може да се прибави още малко вода. След това се пасира.

  2. 2.

    Всички продукти за гарнитурата се смесват и се подправят с лимонов сок и сол на вкус.

  3. 3.

    За зелената салата се смесват оцетът, зехтинът, медът и лукът. Салатата се накъсва на парченца и преди сервиране се поръсва с дресинга.

  4. 4.

    Рибата се поръсва със сол и пипер. Намазва се с малко от соса. Поставя се в тавичка и се слага за 8 мин. във фурна, загрята до 190˚С.

  5. 5.

    Рибата се сервира с гарнитурата, салатата и полята със соса.


Авг. 2008
Още подобни рецепти
Коментари