Начало За нас Реклама Контакти

Шведска ябълкова торта

Снимка за Шведска ябълкова торта
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Ето една интересна рецепта от скандинавската кухня. А ябълките, както всеки любител на плодовете добре знае, са винаги на мода, особено през есента!

СъставНеобходими продукти за 0

  • 500 г ябълки
  • 80 г масло
  • 150 г  захар
  • 125 г обелени и смлени бадеми
  • 1 с. л. брашно
  • 2 яйца
  • 1 с. л. настъргана лимонова кора
  • 1 с. л. лимонов сок
  • за соса:
  • 1 ч. ч. вода
  • 1 ч. л. царевично нишесте
  • 100 г захар
  • 2 с. л. масло
  • 1 ванилова есенция
  • щипка сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ябълките се обелват, почистват се и се нарязват на тънки резенчета. Слагат се да заврат 2 с.л. захар и 1 с. л. вода. В получения сироп се задушават ябълките 2-3 мин. Дъното на форма за печене с диаметър 20 см се намазва с масло и отгоре се подреждат задушените ябълки.

  2. 2.

    Маслото се разбива с останалата захар. Прибавят се жълтъците, смлените бадеми, лимоновата кора и лимоновият сок.

  3. 3.

    Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя им се 1 с. л. захар и се смесват внимателно с масленото тесто. Всичко се изсипва върху ябълките. Сладкишът се пече около 40 мин. на 180° С. Сервира се със студен ванилов сос.

  4. 4.

    Сосът се приготвя, като се смесят захарта, водата и нишестето. Сместа се слага да заври при непрекъснато бъркане. Щом се посгъсти, се прибавят по малко маслото и ванилията. Разбърква се и се охлажда.


Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари