Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадово лава суфле с малиново сорбе

Снимка за Шоколадово лава суфле с малиново  сорбе
60
Време за приготвяне: 1 час + 12 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Горещата кадифена и сластно стичаща се сърцевина на шоколадовото суфле обрича всеки засегнат от нея на всемирна скръб поради изчерпване на благодатните количества.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за суфлето:
  • 230 г масло
  • 230 г тъмен шоколад
  • 2 яйца
  • 4 жълтъка
  • 130 г фина кристална захар
  • 55 г брашно
  • 1 ч. л. масло за формичките
  • за сорбето:
  • 400 г малини, пресни или замразени
  • 1 ч. ч. захар
  • 80 мл леко червено вино с плодов аромат
  • 1 звезден анасон
  • 1 пръчка канела
  • 40 мл сок от лайм или лимон
  • 1 белтък

Начин на приготвяне

  • 1.

    Яйцата, захарта и жълтъците се слагат на водна баня, като се разбъркват, докато сместа леко се сгъсти.

  • 2.

    Водата от водната баня не бива да докосва съда с яйцата и не бива да ври силно, а само да къкри. Ако се прекали с нагряването, яйцата ще се пресекат.

  • 3.

    Маслото се стопява заедно с шоколада на водна баня. Смесват се шоколадът и яйцата. Върху сместа се пресява брашното. Разбърква се добре и се сипва в купички, намазани с масло. Покриват се с фолио и се слагат в хладилника за 12 часа.

  • 4.

    Малините се замразяват за 2 часа във фризер, ако са пресни.

  • 5.

    Захарта и виното се слагат да заврат заедно с анасона и канелата и се оставят да поврат 2-3 мин., докато се получи гъст захарен сироп. Половината от още врящия сироп се налива в разбитите на твърд сняг белтъци.

  • 6.

    Белтъчният крем се разбива, докато се охлади.

  • 7.

    Замразените плодове се слагат в кухненски робот или блендер заедно с лимоновия сок и другата половина от горещия сироп. Пасират се. Внимателно се прибавят разбитите белтъци, докато сместа стане хомогенна.

  • 8.

    Формичките със суфле се пекат 12 мин. в предварително загрята фурна на 180° С. Сервират се горещи с лъжица от сорбето.

Подходящи типове вина
Ян. 2015
Още подобни рецепти
Коментари