Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадово-кокосов сладкиш

Снимка за Шоколадово-кокосов сладкиш
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В този сладкиш интересната част освен изкушаващия вкус е използването на грис за приготвянето на кокосовия слой.

СъставНеобходими продукти за 8 парчета

  • за тестото:
  • 125 г масло
  • 50 г кафява захар
  • 2 яйца
  • 200 г брашно
  • 2 с. л. какао
  • ½ пакетче бакпулвер
  • 100 мл прясно мляко
  •  мазнина за формата
  • за пълнежа:
  • 300 мл прясно мляко
  • 50 г грис
  • 80 г масло
  • 80 г захар
  • 100 г кокосови стърготини
  • 2 пакетчета ванилена захар
  • за глазурата:
  • 200 г тъмен кувертюр

Начин на приготвяне

  • 1.

    Фурната се загрява на 180° С. Маслото се разбива със захарта и яйцата на крем. Брашното, какаото и бакпулверът се смесват и редувайки се с млякото се добавят към крема. Тестото се разпределя в намазана форма с диаметър 26 см и се пече 25 мин.

  • 2.

    Изважда се от фурната, освобождава се от формата и се оставя да изстине.

  • 3.

    В тенджера се варят млякото с гриса и маслото, като се бъркат докато се сгъстят. Прибавят се захарта, кокосовите стърготини и ванилията. Сместа се разстила върху шоколадовия блат.

  • 4.

    Кувертюрът се разтопява бавно на водна баня и сладкишът се залива. Преди сервиране трябва да престои най-малко 3 часа в хладилника.

  • 5.

    За декорация може да се използва разтопен млечен кувертюр, шприцован на фини ивици върху тъмната глазура.

Тази и много други рецепти ще намерите в книгата на Gourmet Publishing "Шоколад за модерни хора".

Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари