Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадово гнездо

Снимка за Шоколадово гнездо
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Невероятно ефектен десерт, с който ще очаровате близките си и особено много ще зарадвате децата. Освен красив, той е и гарантирано вкусен и сполучлив.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • за блата:
  • 150 г бял шоколад, надупчен на парчета
  • 250 г 2 ч. ч. брашно
  • 2 ч. ч. бакпулвер
  • 250 г пудра захар
  • 2 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 50 г разтопено масло
  • за глазурата:
  • 100 г бял шоколад, начупен на парчета
  • 3 с. л. заквасена сметана
  • за шоколадови пурички:
  • 50 г тъмен шоколад
  • 50 г бял шоколад
  • за яйцата:
  • 50 г меко масло
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. есенция ванилия
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 50 мл неподсладено кондензирано мляко
  • 800 г пудра захар
  •   жълта сладкарска боя
  • 100 г тъмен шоколад
  • за украса:
  • ½ ч. ч. кокосови стърготини
  • 1 ч. л. зелена боя за сладкиши

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шоколадът за блата се слага да се разтопи на водна баня или в микровълновата печка.

  2. 2.

    Разбиват се яйцата със захарта. Прибавят се млякото и маслото. Брашното се пресява с бакпулвера и се слага в яйчната смес. Прибавя се разтопеният шоколад. Всичко се разбърква добре. Тестото се слага да се пече във форма за кекс, намазана с масло и посипана с галета. Пече се около 40 мин. на 180°С. Оставя се да изстине и се изважда от формата.

  3. 3.

    Приготвя се глазурата, като шоколадът се слага да се разтопи на водна баня, прибавя се сметаната. Когато сместа стане хомогенна се маха от огъня и се залива изпеченото гнездо.

  4. 4.

    Кокосовите стърготини се поръсват с боята и се разбъркват, за да се оцветят равномерно. Основите на гнездото се поръсва с кокоса.

  5. 5.

    Яйцата се правят, като маслото се разбива с ванилията, лимоновият сок и солта. Прибавя се млякото и по малко се слага от пудрата захар. Омесва се твърдо тесто. Отделят се 2/3 от сместа и се боядисват в жълто. Жълтата и бялата смес се разделят на 16 парчета. Жълтото тесто се прави на топчета и около него се обвива бяло тесто, за да наподоби яйце. Яйцата се оставят да се втвърдят за няколко часа във фризера.

  6. 6.

    Шоколадът за яйцата се разтопява, темперира се до 32°С и в него се потопяват яйчицата, забучени на дървени шишчета. След като шоколадът се стегне, се слагат в гнездото.

  7. 7.

    Белият и черният шоколад за пуричките са разтопяват и се изсипват върху мраморна или керамична плоча или върху кухненския плот. Двата цвята се смесват леко, като се разбъркват с клечка за зъби. Когато шоколадът се втвърди, с помощта на шпатула или нож се правят пурички, които се слагат върху глазурата.


Галерия
Апр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари