Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадово дуо

Снимка за Шоколадово дуо
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Хапването едновременно на блокче бял и блокче тъмен шоколад може да е доста провокативно за чувството на вина, но този съчетаващ ги десерт със сигурност приятно ще заглуши противоречивите емоции. 

СъставНеобходими продукти за 8 броя

  • 200 г тъмен шоколад с поне 65% какао, начупен на парченца
  • 250 г бял шоколад, начупен на парченца
  • 60 г масло
  • 60 мл сметана
  •  бадеми, малини или други ядки и плодове за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Дъното от външната страна на няколко чаши за кафе се обвива с тънка полиетиленова торбичка или алуминиево фолио.

  • 2.

    Тъмният шоколад се разтопява на водна баня. Когато стане гладък, се охлажда при непрекъснато разбъркване до 33° С. Дъното на всяка чашка се потопява в шоколада и се обръща нагоре да се втвърди. Процедурата се повтаря още веднъж, за да стане шоколадовият слой по-плътен. Когато шоколадът е добре втвърден, внимателно се обелва фолиото от дъното на чашата. Фолиото се отстранява и остава само шоколадовата чашка.

  • 3.

    Белият шоколад, сметаната и маслото се затоплят на слаб огън при непрекъснато разбъркване. Когато сместа стане хомогенна, се охлажда и се разбива с миксер на крем.

  • 4.

    Белият шоколадов крем се шприцова в приготвените шоколадови чашки. Може де се гарнира с малини, ядки или настърган шоколад.


Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари