Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов сладкиш с пияни вишни

Снимка за Шоколадов сладкиш с пияни вишни
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Заедно с малините и ягодите, вишните са плодовете, които са добрата компания на шоколада. Особено, когато са мариновани и обгърнати от нежен крем с какаов аромат. И понеже сезонът на червените стипчиви плодове отмина, в тази рецепта можете да ги замените с актуалните малини, като пропуснете алкохолната им обработка.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за блата:
  • 3 яйца
  • 2 с. л. гореща вода
  • 100 г захар
  • 100 г смлени орехи
  • 75 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. какао
  • за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 500 мл сметана
  • 5 с. л. захар
  • 300 г тъмен шоколад
  • 2 с. л. желатин
  • 50 мл уиски или ром
  • 250 мл сметана за разбиване
  • за вишните:
  • 400 г вишни без костилките
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч.  уиски или ром
  • 5 с. л. конфитюр от горски плодове

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Вишните се посипват със захарта и уискито и се оставят най-малко 12 часа в хладилника, като се разбъркват от време на време.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват с горещата вода на висока скорост на миксера за 1 мин. Добавя се захарта и се разбива още 2 мин. Брашното се пресява с бакпулвера и какаото, разбърква се с орехите, добавя се към яйчената смес и всичко се омесва добре. Сипва се върху хартия за печене и се слага в загрята фурна за 12 мин. или докато леко порозовее. Отстранява се хартията за печене и се оставя да изстине върху решетка.

  3. 3.

    Вишните се прецеждат и блатът се сиропира с отделения сок. Отгоре се намазва с конфитюра от горски плодове и се подреждат маринованите вишни.

  4. 4.

    Желатинът се разбърква с 3-4 с. л. студена вода.

  5. 5.

    Млякото, сметаната и захарта се слагат да заврат. Добавя се нарязаният шоколад и се разбърква, докато се разтопи напълно. Добавя се накиснатият желатин и се разбърква, докато се разтопи. Добавя се уискито. Слага се в купа с лед и се разбърква от време на време, докато изстине и започне за да се сгъстява и желира.

  6. 6.

    Сметаната се разбива на сняг и се добавя към шоколадовата смес. Всичко се изсипва върху вишните и се оставя да се стегне в хладилника.

  7. 7.

    Готовият сладкиш се гарнира с разтопен шоколад и цели вишни.


Подходящи типове вина
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари