Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов сладкиш с крокан

Снимка за Шоколадов сладкиш с крокан
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Croquant на френски означава хрупкавост, но освен това е и апетитният карамел с орехи, който прави този сладкиш наистина неустоим.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за крокана:
  2. ½ ч. ч. захар
  3. 1 ч. ч. орехи
  4. 1 с. л. вода
  5. 1 ч. л. масло
  6. за тестото:
  7. 1½ ч. ч. брашно
  8. 3 с. л. какао
  9. 2 ч. л. бакпулвер
  10. 250 г меко масло
  11. 2 ч. ч. пудра захар
  12. 4 яйца
  13. 60 г стопен тъмен шоколад
  14. 1 ч. л. ванилена захар
  15. 100 г стафиди
  16. за формата:
  17. 1 ч. л. масло
  18. 3 с. л. галета
  19. за гарниране:
  20. ½ ч. ч. орехи
  21. 40 г стопен тъмен шоколад
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Захарта за крокана се намокря с водата и се слага да се стопи до средно тъмен карамел. Добавят се орехите, разбъркват се и се слага маслото. Сместа се сипва върху хартия за печене да се охлади и втвърди. Начуква се на средно едър крокан.

  2. 2.

    Пресяват се заедно брашното, бакпулверът и какаото.

  3. 3.

    Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавят се един по един жълтъците и стопеният шоколад. Прибавя се брашнената смес, като се разбърква с бъркалка. Разбитите на твърд сняг белтъци се прибавят на два пъти, като тестото леко се разбърква с шпатула отдолу нагоре. Слагат се стафидите и кроканът, като от него се запазват 2 с. л. за поръсване, и тестото се сипва в намаслена форма, поръсена с галета.

  4. 4.

    Отгоре се слагат орехите и сладкишът се пече 25 - 30 мин. във фурна, загрята на 170° С. Готовността му се проверява с дървено шишче. Охлажда се 5 мин. във формата и се обръща да се доохлади върху решетка.

  5. 5.

    Сладкишът се поръсва с помощта на лъжичка със стопения шоколад и запазения крокан. Щом се стегне шоколадът, сладкишът се нарязва на квадратчета.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари