Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов сладкиш с карамел и малини

Снимка за Шоколадов сладкиш с карамел и малини
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна

Шоколадът и малините са неразривна комбинация, а карамелът добавя още едно ниво в сладкарската хармония.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за блата:
  • 200 г захар
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 яйце
  • 100 г стопен тъмен шоколад
  • 180 г брашно
  • ½ пак. бакпулвер
  • 1 ч. л. масло за намазване на формата
  • 2 с. л. галета за формата
  • за карамела:
  • 1 ч. ч. захар
  • 200 мл гореща сметана 35%
  • 30 г масло
  • 2 с. л. коняк
  • за шоколадовата заливка:
  • 150 г шоколад 60%, нарязан на ситно
  • 100 мл сметана
  • 1 с. л. коняк
  • за малиновия слой:
  • 100 г замразени или пресни малини
  • 100 г сладко от ягоди или малини

Начин на приготвяне

  • 1.

    Сметаната се разбива със захарта. Добавят се яйцето и стопеният шоколад. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа, като се разбърква с бъркалка. Пече във форма с диаметър 26 см., намазана с масло и поръсена с галета, на 180° С около 20 мин.

  • 2.

    Блатът се охлажда върху решетка и се срязва на две.

  • 3.

    Сметаната за шоколадовата заливка се сгорещява и се залива нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се стопи и се прибавя конякът. Охлажда се в купа с ледена вода, докато започне да се сгъстява.

  • 4.

    За карамела захарта се слага в съд с високи стени. Оставя се на умерен огън, докато захарта започне да се стопява. Разбърква се, докато се получи карамел със златистокафяв цвят. Отстранява се от огъня, сипва се сметаната внимателно и се разбърква, докато се стопи карамелът. Слага се отново да поври 2-3 мин. Отстранява се от огъня. Слага се маслото и се охлажда, докато се сгъсти.

  • 5.

    Малините се разбъркват със сладкото. Ако са замразени, няма нужда да се размразяват.

  • 6.

    Долният блат се намазва с плодовата смес. Горният блат се нарязва на малки кубчета и те се поръсват върху сладкото.

  • 7.

    Отгоре се залива с лъжица с шоколадовата заливка и с карамела, като се редуват, докато свършат. Оставя се да се стегне в хладилника.

Май 2016
Още подобни рецепти
Коментари