Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов сладкиш с фурми

Снимка за Шоколадов сладкиш с фурми
60
Време за приготвяне: 1 час + 4 часа за престой на крема
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Съчетанието от тъмен шоколад, фурми и бадеми с аромати на портокалова кора и бърбън, превръща този десерт в паметно вкусово преживяване.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 яйца
  2. 150 г фина кристална захар
  3. 150 г нарязани фурми
  4. 150 г смлени бадеми
  5. за крема:
  6. 200 мл течна неподсладена сметана
  7. 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  8. 100 г тъмен шоколад
  9. 2 с. л. бърбън или ром
  10. за гарниране:
  11. 2 с. л. какао
  12.  цели бадеми
  13.  сладкарски брокат

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сметаната за крема се слага да заври заедно с портокаловата кора. Сипва се върху нарязания шоколад и се разбърква, докато сместа стане хомогенна. Добавя се бърбънът, разбърква се и се охлажда. Слага се в хладилника да се стегне най-малко за 4 часа.

  2. 2.

    За блата белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Постепенно се прибавя половината от захарта. Жълтъците се разбиват с другата половина от захарта. Добавят се фурмите, разбъркват се с жълтъците. Смесват се с половината от белтъците. Добавят се бадемите и се разбъркват внимателно с дървена бъркалка. Добавят се останалите белтъци. Внимателно се смесват с минимално разбъркване.

  3. 3.

    Сместа се слага да се пече във форма, застлана с хартия за печене, на 180° С за 20 - 25 мин. Охлажда се и се изважда от формата.

  4. 4.

    Ако кремът не е достатъчно гъст за шприцоване, може да се разбие за няколко минути с миксера. Охладеният блат се шприцова с крема, поръсва се с какао и се украсява с бадеми, намазани с мед и посипани с брокат.

Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари