Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов салам

Снимка за Шоколадов салам
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ако изпитвате носталгия по бабините вкусове, този ароматен сладкиш носи духа на миналото и блажено съчетава тъмен шоколад, ядки и сушени плодове с пикантно-сладък джинджифил и ароматна портокалова кора.

СъставНеобходими продукти за 10-12 порции

  1. 2 ч. ч. почистени и нарязани сушени плодове: фурми, смокини, сини сливи, кайсии
  2. 1 с. л. захаросан джинджифил
  3. 100 г печени бадеми, едро нарязани
  4. 100 г запечени лешници
  5. 100 г едро нарязани запечени орехи
  6. 250 г стопен тъмен шоколад
  7. 200 мл глюкоза
  8. 1 с. л. настъргана кора от портокал
  9. 4 с. л. пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се всички ядки и сушени плодове. Разбъркват се с портокаловата кора и шоколада.  Заливат се с гликозата и всичко се омесва с ръце за 1-2 мин.

  2. 2.

    С помощта на хартия за печене се оформя фитил с дебелина 5 см. Оставя се да се втвърди в хладилника за 5-6 часа, поръсва се с пудра захар, увива се във фолио и се съхранява на хладно. Преди сервиране се нарязва на филийки.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари