Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов мус с малини и ментов чипс

Снимка за Шоколадов мус с малини и ментов чипс
75
Време за приготвяне: 75 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Вече няма да намерите по магазините течен шоколад. Сега според закона той се нарича "какаов крем с лешници". Въпреки тази промяна той е чудесн продукт за най-различни десерти, както ще се убедите, когато приготвите тази ментово-малинова рецепта.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • 300 г течен шоколад
  • ½ ч. ч. захар
  • 1 с. л. вода
  • 2 белтъка
  • 200 мл течна сметана
  • 2 жълтъка
  • 1 ч. л. желатин
  • 200 г замразени малини
  • 100 г захар за малините
  • 1 с. л. портокалов ликьор или коняк
  • за ментовия чипс:
  • 100 г масло
  • 100 мл глюкоза
  • 50 мл ментов ликьор
  • 100 г брашно
  • 200 г фина кристална захар

Начин на приготвяне

  • 1.

    Захарта и водата се слагат да се сварят на много гъст сироп. Белтъците се разбиват с щипка сол и постепенно се налива врящият сироп.

  • 2.

    Сметаната се загрява и се налива върху разбитите жълтъци. Размесват се на водна баня няколко минути, добавя се накиснатият желатин и се бърка, докато се разтопи. Охлажда се до около 50° С. Смесва се с шоколада и постепенно се прибавят белтъците.

  • 3.

    Малините се посипват със захарта и ликьора и се слагат в микровърновата фурна за 1-2 мин., докато се размразят.

  • 4.

    На дъното на чаши се сипва лъжица от малините и отгоре се налива мусът.

  • 5.

    За чипса маслото се загрява леко заедно с глюкозата и ментовия ликьор. Брашното и захарта се смесват и се сипват в маслената маса. Разбърква се, покрива се и се охлажда в хладилника за 1-2 часа, докато сместа се втвърди. Оформят се малки топчици, слагат се на голямо разстояние в широка тава върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180° С фурна за 6-8 мин. или докато краищата на чипса леко се зачервят. Слагат се наведнъж най-много по 3-4 топчици. Изваждат се от фурната и се охлаждат в тавата. Докато са топли и пластични, могат да се оформят на руло върху дръжка на дървена лъжица или да се сгънат като роза.
     


Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари