Шоколадов крем с вино
Още веднага след внасянето на какаовите зърна от Кортес през ХVІ век от Мексико, шоколадът става толкова популярен, че в католическата църква се води дебат, дали пиенето му може да се определи като грях. Един от първите готвачи, които го използват за десерт, е Хана Глас. Тя издава най-продаваната готварска книга през ХVІІІ век в Англия. Ето го и нейния шоколадов крем. Дали това е грях, ще решите вие.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 100 г / 1½ ч. ч. захар
- 250 мл десертно бяло вино
- 500 мл сметана
- стръкче розмарин
- 125 г тъмен шоколад, настърган
Начин на приготвяне
- 1.
В тиган се слагат да заврат виното и захарта. Оставят се да поврат 5 мин.
- 2.
В отделен съд се слага да заври сметаната, като се разбърква непрекъснато. След като изври 1/4 от нея, се смесва с виното. Сместа се сгъстява.
- 3.
Прибавят се розмаринът и шоколадът. Бъркането продължава още 5 мин.
- 4.
Готовият шоколад се разлива в купички и се поднася охладен.