Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов чийзкейк с карамел

Снимка за Шоколадов чийзкейк с карамел
90
Време за приготвяне: 1,5 часа + 4 часа за сиренето
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Чийзкейкът бързо се превърна в любим десерт в България и то напълно заслужено. Сочният сладкиш позволява съчетаването на разнообразни продукти и се приготвя доста лесно. Опитайте нашия вариант с вкус на шоколад, кафе и карамел!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 300 г сирене тип дунавия
  2. 300 г маслени бисквити
  3. 150 г меко масло
  4. 2 с. л. гореща вода
  5. 3 яйца
  6. 1 ч. ч. захар
  7. 1 с. л. разтворимо кафе
  8. 200 г заквасена сметана
  9. 200 г разтопен тъмен шоколад
  10. за карамела:
  11. ½ ч. ч. захар
  12. 2 с. л. вода
  13. 1 с. л. масло
  14. 100 мл животинска сметана за готвене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сиренето се нарязва на малки кубчета, залива се с гореща вода и се оставя да се обезсоли 3-4 часа. Отцежда се.

  2. 2.

    За карамела захарта се залива с водата и се слага да се разтопи на светъл карамел, без да се разбърква. Добавя се маслото, разбърква се и се налива сгорещената сметана. Разбърква се, докато сместа стане хомогенна, после се охлажда. Ако се остави в хладилника, се сгъстява достатъчно, за да се шприцова.

  3. 3.

    Бисквитите се смилат в кухненски робот или се настъргват. Добавя се маслото и се разбива отново. Получената смес се сипва на дъното на тавичка или форма за торта, застлана с хартия за печене. Притиска се плътно с ръце по цялата повърхност.

  4. 4.

    Кафето се разтваря в горещата вода. В голяма купа се слагат яйцата, захарта, сиренето, кафето, заквасената сметана и половината от разтопения шоколад. Всичко се разбива с тел или дървена лъжица. Сместа се сипва върху бисквитената основа. Отгоре се напръсква останалия шоколад и се разнася с дървено шишче, за да се получи мраморен ефект. Пече се 40-50 мин. във фурна, загрята до 180° С, без вентилатор. Сладкишът е готов, когато центърът се надигне.

  5. 5.

    Охладеният чийзкейк се нарязва на квадратчета и се украсява с карамела.


Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари