Начало За нас Реклама Контакти

Шарлота с ягоди

Снимка за Шарлота с ягоди
120
Време за приготвяне: 120 мин. + 6 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Шарлота е изкусителна желирана торта, подходяща и за празник, и за ежедневен десерт. Ягодите и белият шоколад допълват колорита ѝ и взаимодействат, за да обогатят вкусовите ѝ достойнства.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. за блатовете:
  2. 2 яйца
  3. 60 г пудра захар
  4. 60 г брашно
  5. 1 с. л. тъмно какао
  6. 1 ч. л. ванилена захар
  7. 100 г бишкоти
  8. 100 г пурички
  9. за пълнежа:
  10. 1 кг ягоди
  11. 1 ч. ч. захар
  12. 1 с. л. желатин
  13. 50 мл ром
  14. 300 мл сметана за разбиване
  15. 200 г заквасена сметана
  16. за соса от ягоди:
  17. 3 с. л. фина кристална захар
  18. 2 с. л. лимонов сок
  19. 2 с. л. ром
  20. 2 с. л. сладко от червени плодове

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се разбиват с пудрата захар 3 мин. до побеляване. Постепенно се прибавят пресятото брашно с какаото и ванилената захар, като се разбърква с шпатула.

  2. 2.

    Блатът се разпределя във форма, застлана с хартия за печене и намазана с масло. Пече се 12 мин. във фурна, загрята на 180° С. Изважда се от формата и се охлажда.

  3. 3.

    За приготвянето на пълнежа ягодите се пасират със захарта. Загряват се 2 ч. ч. от ягодовото пюре, а останалото се оставя за сос.

  4. 4.

    Желатинът се залива с 3 с. л. студена вода и като набъбне, се прибавя към загрятото пюре от ягоди. Разбърква се на огъня, докато се стопи, но не бива да завира. Налива се ромът. Охлажда се до полужелиране.

  5. 5.

    Сметаната се разбива на твърд сняг и се смесва със заквасената сметана. Добавят се към ягодовата смес.

  6. 6.

    Блатът се поставя във форма с подвижни стени, а отстрани се подреждат бишкотите и пуричките, като се редуват. Залива се с ягодовия пълнеж. Могат да се сложат няколко цели ягоди. Оставя се в хладилника за поне 6 часа.

  7. 7.

    За соса от ягоди запазеното ягодово пюре се смесва с лимоновия сок, захарта, рома и сладкото от червени плодове.

  8. 8.

    Всяко парче шарлота се поднася в чинийка с няколко лъжици от ягодовия сос.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари