Начало За нас Реклама Контакти

Сарми с кайма и сини сливи на пара

Снимка за Сарми с кайма и сини сливи на пара
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Надяваме се да ви заинтригуваме с тази ефектна интерпретация на обичаните сарми. Апетитната комбинация от кайма и сушени сливи е щедро подправена с кимион, канела и кориандър и ястието се поднася с доматено-лучен сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 8 листа савойско или бяло зеле
  • 2 с.л. оцет
  • 500 г кайма
  • 100 г сини сливи
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2-3 с. л. червено вино или вода
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 щипка канела
  • 1 ч. л. кориандър
  • 1 ч. л. черен пипер
  •   сол на вкус
  • за соса:
  • 2 с. л. олио
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. мед
  • 2 с. л. оцет

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кипват се 2 л вода с 1 ч.л. сол и оцетът и се поставят зелевите листа за 3-4 мин. Изваждат се и се подсушават.

  2. 2.

    Каймата се разбърква с нарязаните сини сливи, чесъна, лука, виното и подправките. Сместа се оформя на топка и се увива в зелевите листа. Сармите се слагат да се сварят на пара за 30-40 мин.

  3. 3.

    През това време олиото за соса се загрява и в него се слага да се сотира лукът за 3-4 мин. Добавят се доматеното пюре, бульонът и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 мин., се добавят медът и оцетът.

  4. 4.

    Готовите сарми се сервират със сладко-киселия сос.

Вариации:
1. Вместо да варите сармите на пара, сварете ги в самия сос.
2. Опитайте с пилешко и стафиди. Сложете в каймата леко подварен ориз.

Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари