Начало За нас Реклама Контакти

Салата с прeзунто, смокини и балсамов оцет

Снимка за Салата с прeзунто, смокини и балсамов оцет
15
Време за приготвяне: 15 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Пикантният умами вкус на благородно отлежалото свинско чудесно подхожда на леко ферментативната сладост на смокините в това богато предястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 10 тънки парчета презунто*
  • 4 пресни смокини, срязани на четвъртини
  • 1 топка моцарела, нарязана на тънки резени или 100 г мини моцарелки
  • 1 връзка рукола
  • 3 листа босилек, нарязани
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. редуциран балсамов оцет
  •  пушена морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Плато се покрива с руколата, смесена с босилека. Отгоре се подреждат, като се редуват, смокините, моцарелата и шунката.

  • 2.

    Всичко се поръсва със зехтин, балсамов оцет, пушена сол и пипер на вкус.

*Презунто е португалският еквивалент на сурово сушените свински бутове като испанския хамон, италианското прошуто и българския еленски бут.

Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари