Начало За нас Реклама Контакти

Салата с маринована скумрия

Снимка за Салата с маринована скумрия
40
Време за приготвяне: 40 минути + 1 час за мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Маринованата риба има силен и специфичен вкус, който в тази салата се балансира от плътните варива и запечените нотки на патладжана.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за рибата:
  2. 1 глава лук, ситно нарязана
  3. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  4. ½ ч. л. кимион на зърна
  5. 1 ч. л. черен пипер на зърна
  6. 1 люта чушка, ситно нарязана
  7. 1 стрък мащерка
  8. 2 с. л.естрагонов оцет
  9. 2 с. л. лимонов сок
  10. 200 мл олио
  11. 4 филета от по-дребна скумрия
  12. 1 ч. л. морска сол
  13. за салатата:
  14. 1 ч. ч. сварен боб
  15. 1 ч. ч. сварен нахут
  16. 1 патладжан, нарязан на кръгчета
  17. 1 глава червен лук, нарязана на фини полумесеци
  18. 1 голям домат, нарязан на малки кубчета
  19. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  20. 1 с. л. босилек, ситно нарязан
  21. 1 с. л.естрагонов оцет
  22.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    На умерен огън се загряват 2 с. л. от олиото за рибата и в него се слагат лукът, чесънът, лютата чушка, мащерката, кимионът и пиперът. Разбъркват се 2-3 мин., като не бива да се зачервяват. Добавят се останалото олио, оцетът, лимоновият сок и всичко се оставя леко да се загрее. Добавя се 1 ч. л. морска сол. Пускат се филетата. Течността трябва да ги покрива. Съдът се затваря с капак и когато всичко заври, се отстранява от огъня и се оставя да изстине добре.

  2. 2.

    Патладжанът за салатата се оставя да постои 20 мин. в подсолена вода, подсушава се, намазва се с олио и се слага да се изпече на грил-тиган или на грил от двете страни.

  3. 3.

    Когато се охлади рибата, течността се прецежда и 4 с. л. от нея се разбива с оцета за салатата, магданоза, босилека и сол на вкус.

  4. 4.

    Смесват се бобът, нахутът, патладжанът, лукът и се разбъркват с приготвения дресинг. Гарнират се с маринованите филета.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари