Начало За нас Реклама Контакти

Салата с киноа, спанак и карамелизирани лук и моркови

Снимка за Салата с киноа, спанак и карамелизирани лук и моркови
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Киноата в тази рецепта на Йоана Петрова определя характерната зърнеста и леко хрупкава текстура на салатата, докато общият вкус се дължи най-вече на карамелизираните зеленчуци, бадемите и, разбира се, на пикантния дресинг.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за салатата:
  2. 150 г киноа
  3. 450 мл вода
  4. 2 средно големи глави лук, нарязани на полумесеци
  5. 2 средно големи моркова, нарязани на парчета по диагонал
  6. 1 с. л. зехтин extra virgin
  7. 1 щипка сол
  8. 1 шепа бейби спанак
  9. 60 г белени бадеми
  10. за дресинга:
  11. 2 с. л. зехтин
  12. 1 ч. л. дижонска горчица
  13. 1 с. л. балсамов оцет
  14.  морска сол на вкус
  15.  прясно смлян черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Киноата се сварява във водата за 10 - 15 мин. или докато цялата течност се абсорбира. Охлажда се.

  2. 2.

    В дълбок тиган или тенджера се загрява зехтинът за салатата. Добавят се лукът и морковите и се посоляват. Готвят се, като се разбъркват често, на умерен към слаб огън 20 - 30 мин. или докато се карамелизират. Охлаждат се.

  3. 3.

    Бадемите се запичат в сух тиган за няколко минути, като се разбъркват често, за да не изгорят. Оставят се да се охладят.

  4. 4.

    За дресинга всички съставки се смесват и се разбъркват добре.

  5. 5.

    Сварената и охладена киноа се смесва с морковите и лука. Добавят се спанакът и дресингът и всичко се разбърква хубаво. Салатата се поръсва със запечените бадеми.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари