Начало За нас Реклама Контакти

Салата от черен ориз с тахан

Снимка за Салата от черен ориз с тахан
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Черният ориз е невероятно атрактивен продукт и заради наситения си цвят, и заради чудесния ядков вкус. Като основна съставка на тази постна рецепта той проявява най-доброто от себе си в компанията на печени зеленчуци и ароматен дресинг с тахан.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 ч. ч. черен ориз
  2. 4 печени чушки
  3. 4 резена печени патладжани, замразени или от консерва
  4. 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
  5. 1 с. л. мента, ситно нарязана
  6. за соса:
  7. 1 ч. л. сусамов тахан
  8. 5 с. л. зехтин
  9. 1 скилидка чесън, пресована
  10. 2 с. л. лимонов сок
  11. 1 ч. л. мед
  12. 1 щипка фино настъргана лимонова кора
  13. 1 с. л. сусам
  14.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива, залива се с 3 ч. ч. вода и се слага да се вари на тих огън с ½ ч. л. сол за 30 - 40 мин., докато омекне, но без да се развари. Ако има останала вода, се прецежда.

  2. 2.

    Оризът се смесва с нарязаните чушки, патладжани, магданоз и мента.

  3. 3.

    Разбъркват се заедно таханът, чесънът, медът, зехтинът и лимоновите сок и кора. Посолява се на вкус и салатата се залива със соса.

  4. 4.

    Сусамът се слага на умерен огън в сух тиган и се разбърква, докато леко се зачерви. Поръсва се върху салатата.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари