Начало За нас Реклама Контакти

Салата на скара

Снимка за Салата на скара
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Отхвърлянето на една от основните и очаквани характеристики на салатите, а именно поне част от продуктите да са сурови, пренася тази рецепта по-близо до категорията на предястията. Но където и да е в кулинарната класификация, ястието, ухаещо на дим, огън и препечено, е изключително вкусно и само вика чашата хубаво вино при себе си.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 2 патладжана, нарязани на тънки резени
  • 2 тиквички, нарязани на тнъки резени
  • 1 червена чушка, нарязана на четвъртини
  • 1 зелена чушка, нарязана на четвъртини
  • 1 жълта чушка, нарязана на четвъртини
  • 1 кисела ябълка, нарязана на кръгчета
  • за маринатата:
  • ½ връзка босилек
  • 150 мл зехтин
  • 1 ч. л. бял балсамов оцет
  • 1 малка скилидка чесън
  • ½ ч. л. морска сол
  • за рулцата:
  • 300 г биволско или овче сирене
  • 2 стръка розмарин
  • 6 тънки резена бекон 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Резените патладжани се слагат в 2 л вода с 5 с. л. морска сол и се оставят 20 мин. Измиват се и се подсушават.

  • 2.

    Съставките за маринатата се пасират и с половината от нея се заливат всички нарязани зеленчуци. Оставят се 10 мин.

  • 3.

    Сиренето се нарязва на пръчици. Върху всяка се слагат по 2-3 листенца розмарин и се увиват с по един резен бекон.

  • 4.

    Скарата се запалва, загрява се и се намазва с мазнина. Патладжаните се пекат по 2 мин. от всяка страна, а останалите зеленчуци се изпичат за 1,5 мин. от всяка страна. Рулцата се запичат по 30 сек. от всички страни.

  • 5.

    Изпечените зеленчуци се заливат с останалата марината, разбъркват се и се сервират с рулцата. 

Подходящи типове вина
Ноем. 2014
Още подобни рецепти
Коментари