Начало За нас Реклама Контакти

Руски картофен хляб

Снимка за Руски картофен хляб
160
Време за приготвяне: 160 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В Русия често заместват част от брашното с намачкани сварени картофи. По този начин хлябът става изключително мек и може да се съхрани по-дълго. Ако не обичате вкуса на кима, може да го замените с любимата си подправка или да го пропуснете.

СъставНеобходими продукти за 1 хляб

  • 350 г брашно
  • 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • 250 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
  • 7 г суха мая
  •  брашно за поръсване
  • ½ ч. л. ким или настъргано сирене, по желание
  • 2 ч. л. сол
  • 2 с. л. масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се слагат в съд с вряща вода и се варят, докато омекнат. Прецеждат се. Запазват се 150 мл от бульона. Картофите се смачкват на пюре и се охлаждат.

  2. 2.

    В голяма купа се смесват двата вида брашно, маята, солта и кимът. Слага се маслото и се стрива на трохи. Прибавят се запазеният картофен бульон и смачканите картофи. Оформя се меко тесто.

  3. 3.

    Тестото се меси 8-10 мин., докато стане гладко и еластично. Слага се в намаслена купа да втаса на топло около 1 час, докато си удвои обема.

  4. 4.

    Тестото се размесва отново, оформя се на елипса, поръсва се с пълнозърнесто брашно, покрива се и втасва 30 мин.

  5. 5.

    С остър нож се нарязва на баклавички и се пече в загрята фурна на 200°С около 30 мин.


Ноем. 2007
Още подобни рецепти
Коментари