Начало За нас Реклама Контакти

Руло Стефани

Снимка за Руло Стефани
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Руло Стефани е класическо за българската градска кухня ястие от кайма с пълнеж от сварени яйца и зеленчуци и има унгарски произход.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г телешка кайма
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. чубрица
  • 2 филии сух бял хляб без кората
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 сурово яйце
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за пълнежа:
  • 1 морков
  • 100 г целина
  • 2 сварени кокоши яйца или 6 пъдпъдъчи
  • 1 ч. л. масло
  • 100 г консервирани гъби
  • 2 кисели краставички
  • 1 белтък за намазване
  • 2 с. л. галета за поръсване
  • 2 с. л. настърган кашкавал
  • за соса:
  • 1 с. л. сушени гъби - манатарки, челядинки и др.
  • 100 г печурки
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. брашно
  • 1 с. л. сметана, по желание
  •  сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Хлябът се залива със студеното мляко, оставя се да постои 4-5 мин. Каймата се омесва с лука, чесъна, магданоза, чубрицата, яйцето, смачканият хляб заедно с млякото, кимиона, сол и пипер на вкус. Каймата се оставя да постои 30 мин. на хладно.

  • 2.

    Морковът и целината за пълнежа се нарязват на пръчици. Слагат се да се задушат в сгорещеното масло с 1 с. л. вода за 4-5 мин.

  • 3.

    Лист от прозрачно фолио се намокря с вода и върху него се разстила каймата на пласт от 1,5 см. През няколко сантиметра се разпределят задушените зеленчуци, целите гъби, срязаните на половини сварени яйца и краставичките, нарязани на пръчици. С помощта на фолиото се навива на руло. Фолиото се отстранява и рулото се поставя в тавичка за печене, намазана с олио.

  • 4.

    Рулото се намазва с белтъка и се поръсва с галетата. Слага се да се пече във фурна, загрята до 200° С около 30 мин. Поръсва се с кашкавала и се запича за още 3-4 мин.

  • 5.

    За соса сушените гъби се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят да постоят 20 мин. Нарязват се на ситно. Печурките се нарязват на фини резенчета.

  • 6.

    В сгорещеното масло се запържват нарязаните печурки за 2-3 мин. Когато останат на мазнина, се слага брашното, разбърква се и се прибавят сушените гъби заедно с водата, в която са киснали. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус и накрая се добавя по желание 1 с. л. сметана или лимонов сок.


Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари