Начало За нас Реклама Контакти

Римска салата

Снимка за Римска салата
25
Време за приготвяне: 25 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Мариноването е изключително популярна техника в италианската кухня, както ще забележите в тази класическа рецепта, представена от Гергана Димитрова - поне 4 от продуктите са предварително обработени по този начин. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 мл качествен балсамов оцет или 2 с. л. висококачествена готова балсамова редукция
  • ½ ч. ч. черни маслини без костилка
  • ½ ч. ч. зелени маслини с чушка или без костилка
  • 3 филенца аншоа
  • 2 с. л. каперси, измити и отцедени
  • 1 скилидка чесън
  • 8 листа пресен босилек
  • ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
  • 6 с. л. зехтин
  • 600 г зрели домати
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Балсамовият оцет се налива в съд с незалепващо покритие и се слага да заври. След завирането огънят се намалява и се оставя да къкри около 20 мин., докато не оцетът не добие консистенцията на рядък сироп. Сваля се от котлона и се оставя да изстине леко. Получава се около ¼ ч. ч. балсамова редукция, която може да се използва и в други ястия.

  • 3.

    Маслините, магданозът, аншоата, каперсите, чесънът, босилекът, смленият черен пипер и зехтинът се смесват в купичка и се разбъркват.

  • 4.

    Доматите се нарязват на шайби с дебелина около 8 мм и се нареждат в чиния, като леко се застъпват. Салцата от маслини се разпределя равномерно върху доматите и отгоре се поръсва с балсамовата редукция.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари