Начало За нас Реклама Контакти

Риба с портокалов сос

Снимка за Риба с портокалов сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Типична средиземноморска рецепта, рибата с портокалов сос освен на оранжевите цитруси фино ухае и на анасон заради присъствието на финокио в съставките й. И макар навън да е лют студ, дори само мисълта за аромата на това ястие ще ви накара да си спомните за топлите вечери насред морския бриз.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 барбуна, фагри или ципури (по около 250 г)
  • 4 с. л. брашно
  • 6 с. л. зехтин
  • 1 глава финокио
  • 200 мл портокалов сок
  • 100 мл бяло вино
  • 200 г филенца от портокали
  • 100 г зелени маслини с бадеми
  • 50 г студено масло, нарязано на кубчета
  •  сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибите се обезкостяват и почистват откъм гърба. Подправят се със сол и пипер, поръсват се с брашно и се изпържват от двете страни в загретия зехтин.

  2. 2.

    Финокиото се нарязва на филии с дебелина 0,5 см, намазва се със зехтин и се изпича на скара.

  3. 3.

    Бялото вино се смесва с портокаловия сок и се оставя да изври наполовина. Сгъстява се с кубчетата студено масло, при непрекъснато разбъркване. Добавят се запеченото финокио и маслините, подправя се на вкус и се оставя за 3-4 мин. Слагат се и портокаловите филенца.


Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари