Начало За нас Реклама Контакти

Реване

Снимка за Реване
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Реването е класически турски десерт, който отдавна е получил българско поданство и някога беше неизменна част от асортимента във всяка родна сладкарница.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 90 г брашно
  2. 90 г грис
  3. 6 яйца
  4. 120 г фина кристална захар
  5. за сиропа:
  6. 700 мл вода
  7. 350 г захар 
  8. 1 с. л. лимонов сок
  9. 2 ч. л. ванилена захар
  10. за гарниране:
  11. 200 г разбита сметана
  12.  пресни плодове
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява и се смесва с гриса.

  2. 2.

    Жълтъците се разбиват с половината от захарта на гъста светла пяна. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и постепенно се прибавя останалата захар. Смесват се внимателно с шпатула и върху тях се ръси сместа от брашно и грис. Слага се във форма, застлана с хартия за печене на пласт от поне 3 см. Пече се около 30 мин. във фурна, загрята на 180° С. Изважда се от формата и се охлажда.

  3. 3.

    За сиропа захарта се слага да заври с водата. След като поври 5 мин., се прибавят ванилията и лимоновия сок.

  4. 4.

    Реването се напоява със сиропа и се нарязва на парчета. Всяко се гарнира с бита сметана и пресни плодове.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари