Начало За нас Реклама Контакти

Рангелов хляб

Снимка за Рангелов хляб
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна

На Архангеловден се почита спътника на душите Архангел Михаил и затова и обредните хлябове наподобяват с орнаментите си тези, приготвяни за помен и погребение. Макар и тъжни, тези дни са важна част от живота и с времето се учим да ги ценим и помним.

СъставНеобходими продукти за 1 хляб

  • 30 г прясна мая
  • 1 с. л. мед
  • 2 яйца
  • 1 белтък
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 250 мл хладка вода
  • 1 кг брашно тип 500
  • 2 ч. л. смляна морска сол
  • 2 с. л. мас или зехтин
  • 50 г меко масло
  • 1 жълтък за намазване
  • 2 с. л. прясно мляко за намазване
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря в прясното мляко, добавят се медът и 3 с. л. от брашното. Оставя се да втаса 20 мин.

  • 2.

    Брашното се пресява и се отделя 1 ч. ч. от него. В останалото се добавя солта, прави се кладенче, в което се сипват втасалата мая, яйцата, водата, киселото мляко и маста или зехтинът. Замесва се меко тесто.

  • 3.

    Постепенно се прибавя останалото брашно. Щом тестото стане гладко и престане да лепне, се намазва с маслото и се измесва, докато свърши маслото и тестото отново стане гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса около 2 часа или докато си удвои обема.

  • 4.

    Тестото се изважда от купата, леко се притиска и се отделя ⅕ от него. Останалото се прави на гладка топка, която се сплесква и се слага в тавичка за печене, намазана с масло. След 2-3 мин. отново се притиска, за да заеме обема на тавата и повърхността да стане гладка. Оставя се да втаса 40-50 мин.

  • 5.

    Запазеното тесто се намазва със зехтин или олио, слага се в плик и се поставя в хладилника.

  • 6.

    Охладеното тесто се разточва върху намаслена повърхност и от него се изрязват орнаментите – кръст, плетеница завита на спирала в центъра и 4 малки подкови около кръста. Поставят се върху питката, отгоре се намазва с разбъркания жълтък с млякото. Пече се 50-60 мин. във фурна загрята на 180° С, докато се надигне и зачерви. Охлажда се върху решетка.

Ноем. 2015
Още подобни рецепти
Коментари