Начало За нас Реклама Контакти

Пъстри козунаци

Снимка за Пъстри козунаци
300
Време за приготвяне: 1 час + 5 часа месене, втасване и изпичане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Дори и да са обвързани с каноничен празник, козунаците може да са изключително разнообразни по форма и по състав на продуктите за гарниране. Нашето предложение е за богати на сушени плодове, ядки и семена великденски сладости.

СъставНеобходими продукти за 4 броя

  • за маята:
  • 40 г мая
  • 1 с. л. захар
  • 4 с. л. прясно мляко
  • 1 с. л. брашно
  • за тестото:
  • 1,3 кг брашно
  • 150 г разтопено краве масло
  • 100 г олио
  • 1 ч. ч. сушени плодове – кайсии, стафиди, захаросани портокалови корички, смокини, коктейлни череши, ситно нарязани
  • 5 яйца
  • 1½ ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  •  фино настъргана кора от 1 лимон
  • 1 ч. ч. коняк, ром или уиски
  • 1 ч. ч. ядки: бадеми, орехи, лешници
  • 1 жълтък за намазване
  • ½ ч. ч. захар за поръсване
  • ½ ч. л. сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Всички продукти се оставят на стайна температура за няколко часа. Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта и брашното. Оставя се на топло за 20 мин., докато втаса добре.

  • 2.

    Маслото и олиото се смесват.

  • 3.

    Сушените плодове се нарязват и се слагат да се мариноват в алкохола.

  • 4.

    Брашното се пресява със солта и в средата се прави кладенче. Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Сместа се сипва в кладенчето заедно с втасалата мая, половината от маслената смес, есенцията и лимоновата кора. Замесва се средно меко тесто, което трябва да е гладко и да не лепне по плота на масата. Ако е необходимо, се добавят още малко брашно или прясно мляко.

  • 5.

    След като се получи гладко тесто, ръцете се потопяват от време на време в останалата маслена смес и се меси още, докато мазнината свърши. Оформя се топка и се слага да втаса в дълбок покрит съд, намазан с олио за около 2 - 2,5 ч., докато тестото удвои обема си.

  • 7.

    Пекат се 10 мин. на 220° С и 30 - 40 мин. на 190° С. Ако покафенеят прекалено бързо, се покриват с фолио.

  • 8.

    Могат да се направят фитили, всеки от които е овалян в различни семена – сусам, мак, ленено семе и да се сплетат. Могат да се сложат цветни сварени яйца.


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари