Начало За нас Реклама Контакти

Пълнено свинско филе със сушени плодове

Снимка за Пълнено свинско филе със сушени плодове
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Крехкото свинско филе в рецептата е чудесно допълнено от сладки сушени плодове, които подчертават естествения вкус на месото.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг свинско филе, цяло парче
  2. 100 г бекон на резени
  3. за пълнежа:
  4. 50 г сушени кайсии, ситно нарязани
  5. 50 г сушени сини сливи, ситно нарязани
  6. 2 сушени смокини, ситно нарязани
  7. 200 мл бяло вино
  8. 1 глава лук, ситно нарязана
  9. 1 скилидка чесън
  10. 100 г масло
  11. 1 кисела ябълка, ситно нарязана
  12. ½ ч. л. мащерка
  13. за соса:
  14. 100 мл бял вермут
  15. 1 глава лук, ситно нарязана
  16. 100 мл вода
  17. 1 ч. л. брашно
  18.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сушените плодове се заливат с виното и се слагат да поврат 5 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да постоят още 10 мин.

  2. 2.

    Лукът и чесънът се слагат в загрятото масло и се разбъркват 4-5 мин. на умерен огън. Добавят се ябълката, мащерката и сушените плодове. Подправя се със сол и пипер на вкус и се охлажда.

  3. 3.

    С помощта на дълъг остър нож се правят два кръстообразни разреза от двете страни в средата на филето. В получения отвор се слага плънката с помощта на дръжката на дървена лъжица.

  4. 4.

    Месото се подправя със сол и пипер на вкус и се увива с бекона. Слага се за 15 мин. на 240˚ С и се допича 20 мин. на 160˚ С. Температурата във вътрешността на месото трябва да бъде 71˚ С.

  5. 5.

    Филето се прехвърля върху дъска за рязане и се покрива с алуминиево фолио, за да почине 10 мин. Останалата от печенето мазнина се отделя, а в тавичката се налива вермутът и се слага на огъня, за да се оберат останалите по дъното парченца.

  6. 6.

    В мазнината се сотира лукът за 2-3 мин. и се добавя брашното, разбърква се. Наливат се сосът от деглазирането, отделените сокове от месото на дъската и водата. Подправя се със сол и пипер. Поднася се с нарязаното месо.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари