Начало За нас Реклама Контакти

Пълнено хлебче с рикота

Снимка за Пълнено хлебче с рикота
200
Време за приготвяне: 200 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пухкавите хлебчета със свеж средиземноморски пълнеж са весело и вкусно допълнение на всяка празнична, а защо не и делнична трапеза.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за тестото:
  2. 20 г прясна мая
  3. 200 мл вода
  4. 400 г брашно
  5. 2 с. л. зехтин
  6. ½ ч. л. сол
  7. за пълнежа:
  8. 200 г спанак
  9. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  10. 2 с. л. зехтин
  11. 2 с. л. пресен джоджен, ситно нарязан
  12. 200 г рикота или фина извара
  13. 1 яйце
  14. 50 г запечени кедрови ядки или орехи
  15.  сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За тестото маята се разтваря в хладката вода, добавят се 2 с. л. от брашното и се оставя за 10 мин. да шупне.

  2. 2.

    Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и се сипва маята. Меси се, докато се получи средно меко тесто. Доизмесва се с ръце, намаслени в зехтина, докато мазнината свърши. Слага се в купа, завива се с кърпа и се оставя да втаса на топло за 2 часа.

  3. 3.

    През това време се приготвя плънката. В загретия зехтин се слагат чесънът и подсушеният спанак, разбъркват се за минута, докато зевехне спанкът. Добавя се джодженът.

  4. 4.

    Рикотата се разбърква с яйцето, кедровите ядки и охладената спаначена смес. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок.

  5. 5.

    Тестото се разделя на 4 или 5 топки, които се оставят да постоят 5 мин. и се разточват на тънки кръгове. Плънката се разделя на 5 части и се разпределя върху половината от повърхността на тестените кръгове, като се оставя борд от по 1 см отстрани. Кръговете се прегъват на две и отстрани се оформя борд, като слепените части се прищипват.

  6. 6.

    Хлебчетата се пекат в загрята фурна на 220˚ С 15 - 20 мин. или докато добре се зачервят. Поднасят се топли или студени.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари