Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени гъби с боб, смокини и печени чушки

Снимка за Пълнени гъби с боб, смокини и печени чушки
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В това ароматно ястие се преплитат и премятат кулинарни влияния от цял свят. Запалете фурната и пуснете вдъхновението си из шарената ни земя.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 8 едри гъби
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 печени чушки, нарязани
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • 4 сушени смокини, ситно нарязани
  • 1 ч. ч. сварен червен боб
  • 1 ч. ч. сварен нахут
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. л. чубрица
  • 2 с. л. пресен джоджен или мента, ситно нарязани, или 1 ч. л. сушен джоджен
  • 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
  • 1 ч. л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 щипки пушен червен пипер
  • 1 скилидка чесън, пресована
  •  сол и шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Гъбите се обелват, почистват се от пънчетата, всяка се поръсва с щипка сол и се запичат 10 мин. в загрята на 200˚ С фурна. Отделеният сок се отлива.

  • 2.

    В загретия зехтин се слага лукът, разбърква се на умерен огън 4-5 мин., слагат се чушките, кориандърът и смокините, разбъркват се 1-2 мин. и се слагат отцедените боб и нахутът. Слага се доматеното пюре. Разбърква се. Подправя се със сол, шарен пипер, чубрица и джоджен.

  • 3.

    Гъбите се напълват с по лъжица от сместа, а останалата се смес се сипва на дъното на подходяща тавичка, отгоре се подреждат пълнените гъби.

  • 4.

    Трохите се стриват с магданоза, пушения червен пипер и чесъна и се поръсват върху гъбите.

  • 5.

    Всичко се пече във фурна на 200˚ С за 20 мин. или докато леко се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари