Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени чушки с ориз и песто на фурна

Снимка за Пълнени чушки с ориз и песто на фурна
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ето едно ястие, което е чудесно сливане на две от най-добрите кухни в Европа - италианската и българската, и със сигурност ще се хареса на повечето от вас, особено на вегетарианците, които често копнеят за по-разнообразни вкусове.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 червени чушки – камби
  2. 1 ч. ч. ориз
  3. 2 с. л. зехтин екстра върджин
  4. 1 морков, нарязан на кубчета
  5. 2 с. л. целина, нарязана на малки кубчета
  6. 1 глава лук, нарязан на ситно
  7. 50 мл бяло вино
  8. 330 мл гореща вода
  9. 2 с. л. копър, ситно нарязан
  10. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  11. 100 г моцарела или кашкавал, по желание
  12.  сол и пипер на вкус
  13. за соса:
  14. 1 връзка босилек
  15. 100 г орехи
  16. 100 мл зехтин екстра върджин
  17. 1 скилидка чесън
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Чушките се срязват надлъжно на половини, като се запазват дръжките. Семките и жилките внимателно се отстраняват. Намазват се от всички страни със зехтин, леко се посоляват и се запичат за 10 мин. във фурна, загрята на 220˚ С.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковът. Разбъркват се на умерен огън 5-6 мин. Добавя се оризът, разбърква се и се налива виното. Бърка се, докато виното се абсорбира. Налива се водата, посолява се на вкус и се разбърква с магданоза и копъра. Затваря се с капак и се оставя на много тих огън 10 мин. Без да се отваря, се дръпва от огъня и се оставя още 15 мин. Разрохква се.

  3. 3.

    За соса всички продукти се пасират заедно.

  4. 4.

    Чушките се напълват с ориза, отгоре се заливат с лъжица от соса и по желание се покриват с резен моцарела. Запичат се 20 мин. на 200˚ С.
     

Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари