Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена тиква хапама

Снимка за Пълнена тиква хапама
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Комбинацията от ориз и сушени плодове е характерна за много световни кухни, но тя рядко се изпълнява в тиква, както е в тази традиционна арменска рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 по-малка тиква
  2. 4 с. л. масло
  3. 1 ч. ч. ориз
  4. 1 ч. л. канела
  5. 100 г стафиди
  6. 100 г сушени смокини
  7. 100 г сушени кайсии
  8. 100 г сушени сини сливи
  9. 1 дюля или зелена ябълка, нарязана на малки кубчета
  10. ½ ч. ч. нарязани бадеми
  11. 100 г мед
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    На тиквата се отрязва капаче, издълбават се семките и нишките и се намазва с масло. Слага се във фурната на 180˚ С за 40 мин.

  2. 2.

    През това време в останалото масло се слагат измитият ориз, канелата, сушените плодове и дюлята. Налива се 1 ч. ч. вода, слага се щипка сол и сместа се оставя да къкри, докато се абсорбира водата.

  3. 3.

    Бадемите се запичат. Оризът се сипва в запечената тиква. Ако в тиквата не се е събрала течност, се налива още ½ ч. ч. гореща вода и се добавят бадемите. Запича се за още 20 мин. Сервира се нарязана на парчета заедно с плънката.


Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари