Начало За нас Реклама Контакти

Пълнен заек с кестени

Снимка за Пълнен заек с кестени
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Заешкото месо успешно се изявява в компанията на различни зеленчуци и подправки, но ние ви предлагаме по-нетрадиционно решение – пригответе го с плънка от кестени, лук, целина и кашу. Всичко това се подправя с джинджифил и салвия, за да се получи едно наистина ефектно ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • заек, около 1,5 кг
  • 1 с. л. меко краве масло
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  •  дреболиите на заека, по желание
  • 1 стрък целина, нарязана на ситно
  • 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  • 1 ч. л. настърган джинджифил
  • 200 г сварени и обелени кестени
  • 50 г кашу
  • 1 ч. л. салвия, нарязана на ситно
  • 100 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 100 мл розе или леко червено вино
  • 1 ч. л. мармалад от сливи
  • 1 с. л. доматено пюре
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Заекът се посолява и се намазва от всички страни с маслото, предварително разбъркано с червения пипер.

  2. 2.

    Плънката се приготвя, като в загретия зехтин се слага лукът и се запържва 1-2 мин. Прибавят се джинджифилът, целината и нарязаните заешки дреболии и се разбъркват 3-4 мин. Слагат се кестените, трохите, кашуто и салвията. Всичко се подправя на вкус със сол и пипер. Заекът се напълва и отворът се затваря с бамбукови шишчета. Поставя се в тавичка, залива се с виното и бульона, покрива се с фолио и се слага да се пече на 180°С около 50 мин. Фолиото се отстранява и заекът се намазва с мармалада, смесен с доматеното пюре.

  3. 3.

    Запича се още около 20 мин., като от време на време се намазва с масло, докато течността поизври и месото се зачерви. Сервира се с прясна салата.

Вариации - · Вместо трохи, добавете към изстиналата плънка 200 г телешка кайма и доовкусете със сол и пипер.

Подходящи типове вина
Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари