Начало За нас Реклама Контакти

Пудинг с круши и карамел

Снимка за Пудинг с круши и карамел
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Ароматната круша е безспорен и вкусен символ на есента. Нейното кулинарно превъплъщение в компанията на сочен хлебен пудинг и слънчогледови семки е в основата на необичайното, но много приятно вкусово съчетание на тази рецепта.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • едра круша, нарязана на малки кубчета
  • 2 с. л. стафиди
  • 2 с. л. обелени тиквени или слънчогледови семки
  • 1 с. л. краве масло
  • 3 с. л. кафява захар
  • 1 с. л. глюкоза
  • за тестото:
  • 100 г меко краве масло
  • 3 с. л. захар
  •  щипка сол
  • яйца
  • ½ ч. ч. мармалад от кайсии или портокали
  • 2 ч. ч. трохи от бял хляб
  • 2 с. л. брашно
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 с. л. портокалов сок
  • 1 ч. л. краве масло за намазване на формата

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Метална форма с вместимост 1,5 л се намазва с масло.

  2. 2.

    Загряват се заедно маслото, захарта и глюкозата, докато захарта се разтопи. Прибавят се нарязаната круша, семките и стафидите и се разбъркват 1-2 мин. Сместа се сипва на дъното на формата.

  3. 3.

    Маслото се разбива със захарта и солта. Прибавят се едно по едно яйцата, мармаладът, трохите, брашното и содата, разтворена в портокаловия сок. След като се разбърка добре, тестото се сипва върху крушите.

  4. 4.

    Формата се покрива с алуминиево фолио, връзва се здраво с конец и се поставя в дълбока тенджера, на дъното на която е поставена решетка за варене на пара. Налива се вряща вода до средата на съда, в който е пудингът. Слага се да къкри около 2 часа. Пудингът е готов, когато повърхността му се втвърди. По време на варенето водата извира, така че трябва да се долива, за да се поддържа нивото й.

  5. 5.

    Готовият пудинг се оставя да почине 5 мин., ръбовете му се освобождават внимателно с нож и се обръща. Гарнира се с бита сметана или сладолед. Може де се сервира топъл и студен.

Вариации - *Заменете крушата с ябълка или ананас, нарязани на малки кубчета.

Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари