Начало За нас Реклама Контакти

Пудинг от козунак

Снимка за Пудинг от козунак
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Има запалени кулинари, които за Великден задължително приготвят поне няколко козунака и често близките им не успяват да се справят с консумацията им. За тях и за всички, които искат да разнообразят менюто си за празника, предлагаме една оригинална рецепта за нестандартно и вкусно приложение на сладкия хляб.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 малък козунак или 4 кифли с мак
  • 6 с. л. конфитюр от смокини
  • 4 с. л. кафява захар или захар на едри кристали
  • 2 ч. ч. стафиди, накиснати в 30 мл ром
  • за крема:
  • 4 жълтъка
  • 4 с. л. захар
  • 600 мл прясно мляко
  • 20 мл портокалов или друг вид ликьор
  • 6 термоустойчиви купички

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Млякото за крема се слага да заври. Жълтъците се разбиват със захарта. Врящото мляко се сипва върху жълтъците при непрекъснато разбиване. Яйчният крем се връща на огъня, като се бърка непрекъснато. Внимава се да не заври сместа и да се пресече. Когато кремът започне да покрива обратната страна на лъжицата, значи е готов. Сваля се от огъня и се прибавя ликьорът.

  2. 2.

    Козунакът се нарязва на тънки резенчета. На дъното на купичките се слага по 1 с.л. конфитюр. Отгоре се нарежда ред козунак, ред сушени плодове, отново ред козунак. Отгоре се поръсват малко стафиди. Козунакът се залива с готовия крем. Остава се да постои 5-10 мин.

  3. 3.

    Фурната се загрява до 180°С. Пудингите се поставят в тава и в нея се налива вода, която стига до 2/3 от височината на купичките. Долива се по малко яйчен крем и отгоре се поръсва кафявата захар. Пекат се 10 мин. Фурната се намалява до 160°С и се пекат още 10-15 мин. Изваждат се и се оставят да изстинат в тавата.

  4. 4.

    Пудингите се сервират, като се извадят внимателно от купичките. Могат да се гарнират с бита сметана или сметанов сладолед.


Апр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари