Начало За нас Реклама Контакти

Питка-подкова

Снимка за Питка-подкова
60
Време за приготвяне: 1 час + 2-3 часа за втасване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Обредните форми на хлябовете за Тодоровден са свързани с коня. Питките са или с формата на животното или като подкова. Важно условие е да са постни, каквато е тази уханна рецепта с орехи и зехтин.

СъставНеобходими продукти за 1 питка

  1. 500 г брашно
  2. 10 г прясна мая
  3. 1 ч. л. мед
  4. 250 мл хладка вода
  5. 1 ч. л. сол
  6. 10 орехови ядки
  7. 1 с. л. маково семе
  8. 2 с. л. зехтин
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря със 100 мл хладка вода и меда. Разбърква се с 1 с. л. брашно и се оставя да шупне за 20 мин.

  2. 2.

    Останалото брашно се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и се сипват маята и останалата вода. Всичко се разбърква с дървена лъжица и се меси, докато тестото стане еластично и престане да лепне по плота. Слага се в намаслена купа да втасва 90 - 120 мин., или докато удвои обема си.

  3. 3.

    Втасалото тесто се сипва на плота, разстила се с ръце и се завива на руло. Оставя се да почине 10 мин. и се разточва и издърпва настрани с ръце, докато достигне дължина 60 см. Слага се в тавичка. Увива се във форма на подкова и се оставя да втаса 60 мин.

  4. 4.

    Фурната се загрява на 210˚ С. На дъното се слага тавичка с 1 ч. ч. вода.

  5. 5.

    Втасалото тесто се нарязва с ножица през 10 см. Отгоре се поставят орехите и се поръсва с мака. Слага се да се пече в загрятата фурна за 20 - 30 мин, докато се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари