Начало За нас Реклама Контакти

Печени пълнени картофи

Снимка за Печени пълнени картофи
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Трудно ще се намери по-добра гарнитура, а защо не и основно ястие, от печения картоф – уханен, сгряващ и засищащ.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 8 средни картофа
  • 2 с. л. зехтин или олио
  • 5 с. л. едра морска сол
  • за пълнежа:
  • 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  • 1 с. л. зехтин
  • 100 г бабек , нарязан на тънки резени
  • 1 печена чушка, нарязана на ивички
  • 100 г топено сирене, нарязано на малки кубчета
  • 100 г кашкавал, настърган
  • 1 яйце
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се измиват много добре с четка, подсушават се и се набождат с вилица на няколко места. Намазват се със зехтин. Овалват се в морска сол. Останалата сол се поръсва по дъното на тавичка, отгоре се подреждат картофите и се слагат на 170° С за около 1 час, докато омекнат.

  • 2.

    Срязват се по дължина, като острието на ножа трябва да стигне до средата на картофа. Внимателно се стискат двата срещуположни края, за да се отвори в картофа място за пълнеж.

  • 3.

    Празът се слага в сгорещения зехтин и се разбърква 1-2 мин., докато омекне. Добавя се бабекът и се разбърква, докато леко се зачерви и стане ароматен. Прибавя се печената чушка. Отстранява се от огъня. Слагат се топеното сирене, кашкавалът, магданозът и яйцето.

  • 4.

    Напълват се картофите и преди поднасяне се запичат 10 - 15 мин. на 200°С или докато се зачерви пълнежът.


Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари