Начало За нас Реклама Контакти

Печена великденска шунка с медена глазура

Снимка за Печена великденска шунка с медена глазура
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В много от християнските страни на празничния обяд на Великден се яде печена глазирана шунка като символ на благополучие. Предлагаме ви и вие да се възползвате от тази атрактивна и апетитна рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг пушена шунка с кожата
  • 6 листа прясна салвия или 1 ч. л. сушена
  • 60 мл зехтин
  • 1 мандарина, нарязана на кръгчета с кората
  • 2 ч. ч. сок от мандарини или портокали
  • ½ ч. ч. мед
  • 2 с. л. винен оцет
  • 3 цели карамфилчета
  • 3 зрънца хвойна
  • 1 дафинов лист
  • 500 г млади моркови

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кожата на шунката се нарязва на ромбчета. Салвията се скълцва и се пасира заедно със зехтина. Ако се използва сушена салвия, сместа трябва да постои предварително 1 ден, за да се извлекат ароматите. Така полученият ароматен зехтин се втрива в нарязаната шунка. Шунката се пече 1 час на 180°С.

  2. 2.

    През това време се приготвя глазурата. В тиган се смесват нарязаната мандарина, сокът, медът, оцетът, карамфилчетата, дафиновият лист и хвойната. Прибавя се малко сол. Всичко се слага да заври и се вари на бавен огън, докато се сгъсти. Махат се хвойната, дафиновият лист и карамфилчетата.

  3. 3.

    Шунката се намазва хубаво с медената глазура и отново се слага да се пече около 15 мин. През това време морковите се почистват и се бланшират за 1 мин. във вряща вода. Морковите също се слагат при шунката и хубаво се намазват с глазурата. Шунката и морковите се пекат още 15 мин.

  4. 4.

    След като се извади от фурната, шунката се оставя 10 мин. да постои, преди да се нареже. Поднася се с глазираните моркови.


Подходящи типове вина
Апр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари