Начало За нас Реклама Контакти

Печена тиква с лук и нахут

Снимка за Печена тиква с лук и нахут
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сред зимните рецепти можем да се насладим и на такива, на пръв поглед странни съчетания. Ще се уверите, че червеният лук приятно освежава сладката тиква и плътния, хлебен нахут, а подправките и семките допълнително "разкрасяват" ястието.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г тиква цигулка
  2. 3 с. л. зехтин
  3. 1 глава чесън, необелен
  4. 4 глави червен лук, нарязан на четвъртини
  5. 4 стръка розмарин
  6. 1 ч. ч. сварен нахут или червен боб
  7. 1 ч. ч. чери домати, по желание
  8. 1 ч. л. кимион на зърна
  9. 2 с. л. тиквени семки, запечени
  10.  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквата се нарязва на кубчета.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат кимионът и чесънът, разделен на скилидки. Разбъркват се няколко секунди, докато станат ароматни.

  3. 3.

    В тава за печене се смесват тиквата, лукът и розмаринът. Подправят се със сол и пипер на вкус. Объркват се с ароматния зехтин и се пекат 20 мин., покрити с алуминиево фолио. Добавят се нахутът, чери доматите и кимионът, разбъркват се и се допича още 10 мин. на 200º С. Поднася се, поръсено със запечените тиквени семки.


Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари