Начало За нас Реклама Контакти

Печена Аляска с плодове

Снимка за Печена Аляска с плодове
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 6 часа за замразяване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сладолед на фурна може би звучи доста екстравагантно, но ако обичате да правите десерти и следвате рецептата, ще се уверите, че печената Аляска е съвсем достъпна, вкусна и изключително ефектна сладка фантазия.  

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  • за основата:
  • 4 големи яйца
  • ½ ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. ванилена захар
  • 150 мг брашно
  • 1 с. л. мак
  • 90 г стопено масло
  • за пълнежа:
  • 2 л ванилов сладолед
  • 200 г горски плодове
  • 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
  • 2 с. л. ментов ликьор
  • 2 с. л. захаросани розови листенца или сладко от рози, по желание
  • 2 с. л. сладко от горски плодове
  • за целувчения крем:
  • 5 белтъка
  • 1 ч. ч. фина кристална захар
  • 1 щипка лимонтозу
  • ½ ч. л. ванилена захар
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Яйцата се разбиват със захарта и ванилената захар. Сместа се слага на водна баня и се разбърква около 2 мин. Съдът се отстранява от огъня и се разбива около 7 мин. с миксер на средни обороти. Прибавя се пресятото брашно, като се разбърква с шпатула. Слага се маковото семе и, на два пъти, маслото. Сместа се сипва във форма с диаметър 24 см. Пече се около 15 мин. във фурна, загрята на 170° С. Изважда се от формата и се охлажда. Слага се в хладилника за 20 мин. Намазва се със сладкото.

  • 2.

    Половината от ваниловия сладолед се разбърква с плодовете.

  • 3.

    Другата половина се разбърква с джоджена, ликьора и розите.

  • 4.

    Дъното на купа се покрива с прозрачно фолио. Сипва се първо плодовият сладолед, отгоре се покрива с ментовия сладолед. Слага се изпечената и охладена основа с намазаната страна надолу. Ако има нужда, може да се изреже, за да пасне на диаметъра на купата. Слага се във фризера за поне 6 часа, за да се замрази добре.

  • 5.

    Купата се обръща, фолиото се маха и пак се връща във фризера.

  • 6.

    Белтъците се разбиват на пяна с киселината. Постепенно се прибавят захарта и ванилената захар. Белтъчният крем се шприцова по сладоледа и веднага се слага да се запече на горен реотан 5 мин. във фурна, загрята на 250° С или докато леко се зачерви. Сервира се веднага.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари