Начало За нас Реклама Контакти

Печен паламуд

Снимка за Печен паламуд
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Печенето винаги трябва да става в загрят и намазнен грил-тиган или скара. Понякога се налага грил-тиганът да се покрие с алуминиевото фолио, намазано с мазнина, и печенето да стане върху него, за не залепва рибата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 паламуд или 3-4 скумрии
  • 4  големи глави лук, нарязани на тънки кръгчета
  • 500 г домати - пресни или от консерва
  • 1 връзка магданоз
  • 5-6 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 3 с. л. олио
  • 1 лимон, нарязан на тънки кръгчета
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  •  червен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Почистената риба се посолява и се слага в глинен гювеч или тавичка.

  2. 2.

    Половината домати се обелват и нарязват на ситно. Лукът и чесънът се слагат в тиган със загрятата мазнина, запържват се леко, прибавят се доматите и се бъркат няколко минути, докато станат на пюре. Прибавят се сол, червен и черен пипер на вкус и половината от нарязания магданоз. С тази смес се напълва рибата, а останалото се изсипва отгоре и отстрани. Коремът се затваря с клечки за зъби.

  3. 3.

    Останалите домати се нарязват на тънки кръгчета. Цялата риба се покрива с кръгчетата лимони и домати, като се редуват и се пече в умерена фурна, докато лимоните порозовеят. Сервира се с нарязан магданоз.

Идея:
Към соса към края на варенето могат да се прибавят млечна царевица, грах и нарязани кисели краставички. Тогава вкусът трябва да се коригира с 1 ч. л. захар.

Подходящи типове вина
Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари