Начало За нас Реклама Контакти

Павлова с лимонов крем и горски плодове

Снимка за Павлова с лимонов крем и горски плодове
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Класическият десерт „Павлова“ е традиционен за Нова Зеландия и Австралия – двете страни спорят за авторството му, но се знае, че е създаден в чест на руската балерина Анна Павлова по време на турнето й през 1920 г. в онзи край на света. Безспорно нежният сладкиш на целувчена основа, който в нашата версия е с лимонов крем и уханни горски плодове, е достоен за всяка прима, но също и за всеки ценител на фините сладки творения.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 6 белтъка
  • 200 г фина кристална захар
  • 1 ч. л. винен оцет
  • 1 ч. л. вряща вода
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 с. л. нишесте
  • за лимоновия крем:
  • 6 жълтъка
  • 175 г фина кристална захар
  • 150 мл лимонов сок
  • 1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
  • 125 г студено масло, нарязано на кубчета
  • за гарниране:
  • 1 праскова, пресни горски плодове, ядливи цветя, бита сметана
  •  разтопен термокувертюр от 

     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Белтъците и захарта се разбиват с миксер на висока скорост. Добавят се оцетът и врящата вода. Щом сместа се сгъсти добре, се слагат ванилената захар и нишестето, като се пресяват със сито директно в сместа. Разбъркват се кратко с шпатула.

  • 2.

    Целувчената смес се шприцова или се сипва с лъжица на 6 гнезда върху хартия за печене. Пече се във фурна, загрята на 120° С, 60 - 80 мин. или докато се втвърди и леко порозовее отвън, но остане сочно отвътре.

  • 3.

    За крема жълтъците се разбиват със захарта до пухкав жълт крем. Добавя се сокът от лимоните и лимоновата кора и сместа се слага на водна баня. Разбърква се, докато се сгъсти. Слага се щипка сол и веднага се дръпва от огъня. Добавят се кубчетата студено масло и се разбъркват, докато се разтопят. Охлажда се и се слага се в хладилника.

  • 4.

    Кувертюрът се разтопява, слага се в корнет от хартия за печене и се шприцова върху хартия за печене в произволни форми. Охлажда се и се слага в хладилника.

  • 5.

    Преди поднасяне изпечените основи се пълнят с лъжица лимонов крем, лъжица бита сметана и се украсяват с разтопения кувертюр, резени праскови, горски плодове и цветя.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари