Пастички от леща и кафяв ориз
Малко индийска, малко италианска, идеята на тази стриктно вегетарианска рецепта е хитрото използване на продуктите и безгрижното й изпълнение. Резултатът е просто, но много вкусно ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. кафяв ориз
- 1 ч. ч. леща
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 4 с. л. сушени домати, нарязани на ситно
- 1 с. л. смляно ленено семе
- сол и шарен пипер на вкус, зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива добре и се залива с 3 ч. ч. вода. Щом заври, се оставя покрит на тих огън да ври около 20 мин. Ако е останала течност, се прецежда.
- 2.
Лещата се сварява отделно с 2 ч. ч. вода на тих огън за 15 мин. Останалата течност се запазва.
- 3.
Лукът се запържва в 2-3 с. л. сгорещен зехтин, докато порозовее. Към него се добавят лещата, оризът, доматите и се подправя със сол и смлян пипер на вкус. Ако сместа изглежда суха, се добавя запазеният бульон от лещата. По желание могат да се добавят и други подправки – джоджен, кимион, копър и магданоз на вкус.
- 4.
От лененото семе се приготвя вегетарианско “яйце”: Смляното или счукано семе се залива с 3 с. л. вряща вода и се оставя да постои 4-5 мин. Добавя се към оризовата смес. Всичко се сипва в тавичка за печене и се нарязва на квадрати. Запича се за 20 мин. във фурна загрята до 200° С.