Начало За нас Реклама Контакти

Панакота с малини

Снимка за Панакота с малини
60
Време за приготвяне: 60 минути + 5-6 часа в хладилника
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Panna cotta на италиански означава "варена сметана" и това добре описва същността на ефирния десерт. Нашият летен вариант е с малини, но в многобройните рецепти се използват най-различни плодове и ядки.

СъставНеобходими продукти за 4

  1. 50 мл студена вода
  2. 1 с. л. желатин
  3. 500 мл животинска сметана 35%
  4. 4 с. л. захар
  5. 1 с. л. ванилена захар
  6. 200 г малини, пресни или замразени
  7. за горния пласт:
  8. ½ с. л. желатин
  9. 4 с. л. вода
  10. 200 мл сок от малини или други горски плодове
  11. 200 г малини

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Желатинът се разбърква и накисва във водата за 4-5 мин. В тенджера се смесват сметаната и двата вида захар. Слагат се на огъня и се разбъркват, докато сместа заври и захарта се разтопи. Отстранява се от огъня и се добавя желатинът. Разбърква се, докато желатинът се разтопи. Охлажда се.

  2. 2.

    Малините се заливат с половината от сместа, разбъркват се добре до оцветяване в розово. Розовият крем се сипва на дъното на чаши или купички. Охлажда се, докато се втвърди. Върху розовия пласт се разпределя останалата бяла смес. Охлажда се.

  3. 3.

    Желатинът за горния слой се накисва в студената вода. Сокът от малини се загрява, ако има нужда, се добавят 1-2 с. л. захар. Отстранява се от огъня. Слага се накиснатият желатин и се разбърква, докато се разтвори. Охлажда се и се разбърква с малините. Сипва се внимателно върху белия слой.


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари