Начало За нас Реклама Контакти

Оризово-грахови кюфтета с телешко

Снимка за Оризово-грахови кюфтета с телешко
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Ето иранската разновидност на познатите ни кюфтенца в доматен сос. Съставките за ароматното ястие са пъстри като персийски килим, а вкусът ни е донякъде близък, но и по ориенталски екзотичен.
 

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  1. 500 г телешка кайма
  2. 1 ч. ч. бланширан ориз
  3. 1 ч. ч. жълт грах, счукана бакла или сварен нахут
  4. 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
  5. 1 с. л. естрагон, ситно нарязан или 1 ч. л. сушен
  6. 1 връзка левурда или зелен лук, ситно нрязан
  7. 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  8. 1 връзка копър, ситно нарязан
  9. 1 ч. л. куркума
  10. ⅓ ч. л. сода бикарбонат
  11. 3 яйца
  12. 2 глави лук, ситно нарязани
  13. 2 с. л. зехтин
  14. 2 с. л. сушени червени боровинки
  15. 4 с. л. нарязани орехи
  16. 1 с. л. доматено пюре
  17. 2 с. л. лимонов сок
  18.  сол, пипер, лимонов сок на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се сварява в 4 ч. ч. подсолена вода за 10 мин. и се отцежда.

  2. 2.

    Жълтият грах се сварява в 4 ч. ч. вода и се отцежда.

  3. 3.

    Каймата се обърква с нарязаните зелени подправки, куркумата, сол, пипер, сварените и охладени ориз, жълт грах, содата и яйцата.

  4. 4.

    В дълбок тиган се загрява зехтинът и се слага лукът. Разбърква се, докато се задуши. Половината се изважда и се размесва с боровинките и орехите.

  5. 5.

    При останалия в тигана лук се добавя доматеното пюре, разбърква се и се наливат 500 мл гореща вода. Слага се лимоновият сок и се посолява на вкус.

  6. 6.

    От каймата се оформят 6 големи кюфтета, които се напълват със сместа от лук, боровинки и орехи. Напълнените кюфтета се пускат в слабо врящата вода. Водата трябва леко да ги покрива. Затварят се с капак и се оставят да къкрят 45 мин.

  7. 7.

    Останалият от варенето сос може де се редуцира, след като се извадят кюфтетата, или да се сгъсти с малко брашно, разтворено в студена вода, и да се поднесе с кюфтетата.
     


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари