Начало За нас Реклама Контакти

Оризова салата с билки

Снимка за Оризова салата с билки
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Пресните зелени подправки са в състояние да направят и от най-семплия продукт като сварения ориз например едно свежо и впечатляващо ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 ч. ч. дългозърнест ориз басмати или жасминов
  2. ½ ч. ч. див или черен ориз
  3. 4 цвята от невен, по желание
  4. 1 ч. ч. рукола или зелена салата, накъсана
  5. 2 стръка пресен лук, нарязани на ситно
  6. 1 стрък пресен чесън, нарязан на ситно
  7. за дресинга:
  8. 90 мл зехтин
  9. 3 с. л. естрагонов винен оцет
  10. ½ ч. л. сол от Алпите
  11. 2 с. л. орехи
  12. 1 ч. л. пресни листа от розмарин
  13. 1 ч. л. пресни листа от мащерка
  14. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  15. 1 с. л. листа от босилек, ситно нарязани
  16. ½ ч. л. лимонова кора, фино настъргана
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива в цедка под течаща вода, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага да заври с плътно затворен капак. Щом се появат балончета по повърхността, се намалява огънят да къкри едва-едва и се оставя 10 мин. на котлона. Изключва се котлонът и оризът се оставя да постои още 10 мин., без да се отваря. Разрохква се с вилица.

  2. 2.

    Дивият или черният ориз се сипва в 1 л вряща вода и се вари 30 - 40 мин., докато омекне. Прецежда се. Ако се използа готова смес от дългозърнест и див ориз, се сварява според указанията на опаковката.

  3. 3.

    Двата вида ориз се разбъркват с накъсаните венчелистчета на невена, руколата, лукът и чесънът.

  4. 4.

    Всички продукти за дресинга без зехтина и оцета се стриват в хаванче, добавя се по малко зехтинът и накрая се слага оцетът. Всички продукти може да се пасират заедно. Залива се салатата и се поднася.
     


Подходящи типове вина
Юни 2011
Още подобни рецепти
Коментари