Начало За нас Реклама Контакти

Ориз с яйца, зеленчуци и хрупкав лук

Снимка за Ориз с яйца, зеленчуци и хрупкав лук
50
Време за приготвяне: 50 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Тайландският пържен ориз е с китайски произход, но разликата е, че в Индокитай използват ароматния жасминов ориз, докато в бившата империя предпочитат дългозърнестия тип.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 ч. ч. жасминов ориз
  2. 1 ч. ч. зелен фасул, пресен или замразен
  3. 3 с. л. соев сос
  4. 1 с. л. палмова или мека кафява захар
  5. 4 с. л. фъстъчено олио
  6. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  7. 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  8. 1 червена чушка, нарязана на ивички
  9. 200 г гъби, нарязани
  10. 1 ч. ч. цели консервирани царевички, срязани по дължина
  11. 4 листа босилек
  12. 2 разбити яйца
  13. 2 глави лук, нарязани на полумесеци
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Жасминовият ориз се измива под течаща вода и се накисва за 30 мин. в 1 л студена вода. Прецежда се. Залива се с 330 мл студена вода и се слага да заври. Щом се появят мехурчета, огънят се намалява и оризът се оставя да къкри 10 мин. под капак. Отстранява се от котлона и без да се отваря, се оставя 15 мин., за да поеме останалата вода. Разрохква се с вилица и се охлажда напълно. Най-добре е да се приготви в уок от предния ден.

  2. 2.

    Зеленият фасул се пуска за 10 мин. във вряща подсолена вода. Прецежда се и се слага в ледена вода, за да запази свежия си цвят.

  3. 3.

    Смесват се соевият сос и палмовата захар.

  4. 4.

    В уок се загряват 2 с. л. от олиото и в него се слагат чесънът и лютата чушка. Разбъркват се на силен огън няколко секунди, докато се увеличи ароматът им, и се добавят гъбите, царевичките, червената чушка и фасулът. Разбъркват се 2-3 мин. Добавят се оризът и соевият сос със захарта. Прибавя се нарязаният босилек.

  5. 5.

    Всички продукти се отдръпват в едната страна на тигана, а в другата се сипват яйцата. Разбъркват се, докато леко се втвърдят, и се смесват с останалите продукти.

  6. 6.

    Загрява се останалото олио и в него се слага да се пържи лукът, докато стане златист и хрупкав. С него се гарнира всяка порция ориз.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари