Начало За нас Реклама Контакти

Огретен със зеле и картофи

Снимка за Огретен със зеле и картофи
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Съществуват много варианти на огретена, но ние ви предлагаме есенна интерпретация, в която апетитните картофи са съчетани със зеле и домати. Не липсват и обилни количества сирене, кашкавал и сметана.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г зеле, нарязано на тънки ивици
  • 500 г картофи, обелени и нарязани на кръгчета
  • 2 кубчета MAGGI® Златен Пилешки със зеленчуци бульон
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 4 домата, нарязани на тънки кръгчета
  • 1 с. л. олио
  • 3 яйца
  • 200 г сметана
  • 200 г настърган кашкавал тип "Балкан"
  • 200 г натрошено сирене
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зелето се слага да се подвари за 3 мин. в 1 л кипяща вода. Прибавят се кубчетата MAGGI® Златен Пилешки със зеленчуци бульон. Зелето се изважда и се оставя да се отцеди добре. В същия бульон се пускат за 10 мин. картофите, след което се изваждат и се подсушават.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват със сметаната и кашкавала и сместа се подправя с черен пипер на вкус. Междувременно зелето се разбърква с нарязания магданоз.

  3. 3.

    Топлоустойчива форма за печене се намазва с олио и на пластове се подреждат половината зеле, половината домати, картофите, сиренето, другата половина от зелето и останалите домати. Всичко се залива с яйчната смес и се слага да се пече на 200°С за 30-40 мин.

Вариации:
1. Сиренето може да се замени с пилешко месо, предварително нарязано на кубчета и леко запържено, или кайма, предварително овкусена и запържена.
2. Заменете зелето със сладка ряпа, настъргана и добре изстискана. Няма нужда от предварително подваряване.

Галерия
Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари