Начало За нас Реклама Контакти

Огретен с праз, шунка и топено сирене

Снимка за Огретен с праз, шунка и топено сирене
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Вариациите на тема огретен са много и гарантирано сполучливи. В този случай съчетанието от картофи, сирене и прясно мляко е обогатено с шунка, праз и магданоз, а финалния акцент на вкуса добавят тиквени семки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 700 г картофи
  • 500 г праз лук, нарязан на кръгчета
  • 1 кубче MAGGI® Гъбен бульон
  • 1 с. л. краве масло
  • 100 г шунка, нарязана на тънки парчета
  • 200 г топено сирене
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл сметана
  • 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. тиквени семки
  •   шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. Кипват се 500 мл вода, след което се сипват картофите и се натрошава MAGGI® Гъбеният бульон. Варят се 10 мин. и се добавя празът. След още 5 мин. зеленчуците се прецеждат, като се запазват 4 с.л. от бульона.

  2. 2.

    В тиган се слага да се разтопи сиренето в прясното мляко и сметаната при непрекъснато разбъркване. Добавя се отделеният бульон.

  3. 3.

    В плитка тавичка, обилно намазана с масло, се подреждат картофите, празът и шунката, след което се заливат с млечния сос. Отгоре се поръсва с магданоза и шарения пипер. Накрая се посипват тиквените семки. Всичко се запича 10 мин. на силна фурна.

Вариации:
1. Вместо с топеното сирене направете огретена с камамбер, бри или пушен кашкавал.
2. За по-пикантен вкус, поръсете с лют червен пипер.

Галерия
Февр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари